News | 20/09/2024 |

Geen geld, geen compensatie? Zo krijgt u waar u recht op heeft als slachtoffer van opzettelijk geweld

Stel u voor: u geniet van een avondje uit in een bruisend café. Onbewust rust uw blik net iets te lang op de persoon naast u en binnen een fractie van een seconde verandert uw avond abrupt. U krijgt een onverwachte vuistslag in het gezicht, met een gebroken kaak en een onvermijdelijke rit naar de spoeddienst als resultaat. Enige tijd later ontvangt u het vonnis van de strafrechtbank waarin u een schadevergoeding wordt toegekend voor opzettelijke slagen en verwondingen, maar de dader blijkt geen geld te hebben. Wat doet u in zo'n geval? TRUST Advocaten zet de juridische mogelijkheden op een rijtje.

Stap 1 | Onderzoek de mogelijkheden voor de betaling van een schadevergoeding

Als slachtoffer van opzettelijk geweld, heeft u nood aan een vlotte en accurate oplossing. De eerste stap is proberen in contact te treden met de dader zelf, eventueel via een gerechtsdeurwaarder die het verschuldigde bedrag kan innen. Tegelijkertijd is het verstandig om te onderzoeken of u aanspraak kunt maken op een vergoeding via uw ziekte- en invaliditeitsverzekering, uw arbeidsongevallenverzekering of eventuele particuliere verzekeringen zoals hospitalisatie- of rechtsbijstandspolissen.

Stap 2 | Geen succes? Dien een verzoek in bij het Slachtofferfonds

Wanneer blijkt dat deze opties geen uitkomst bieden, kunt u een verzoek indienen bij de Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden en aan de Occasionele Redders, beter bekend als het Slachtofferfonds. Deze instantie biedt slachtoffers de mogelijkheid om, ondanks de insolventie van de dader, een financiële vergoeding te ontvangen.

De basisvoorwaarden toegelicht:

       De gewelddaad moet opzettelijk zijn gepleegd.

       Het incident moet zich in België hebben afgespeeld.

       Het verzoek dient binnen drie jaar na het vonnis of sepot te worden ingediend.

       U mag geen volledige vergoeding ontvangen hebben via andere kanalen.

Stap 3 | Ga voor een gepaste procedure

Via welke weg heeft u de beste kans op een gepaste compensatie voor opzettelijke gewelddaden? Als slachtoffer heeft de keuze tussen twee opties: de standaardprocedure en de versnelde procedure, ingevoerd in 2023. Onze advocaten lichten toe.

De standaardprocedure: van onderzoek, tot hoorzitting

De klassieke procedure omvat een grondig onderzoek, een advies van de minister van Justitie en een hoorzitting waarin u uw verhaal kan brengen. Deze procedure is zeer uitgebreid en neemt al snel enkele jaren in beslag.

Nieuw sinds 1 februari 2023: de versnelde procedure

Om slachtoffers sneller te helpen, werd vanaf 1 februari 2023 de versnelde procedure bij het Slachtofferfonds in het leven geroepen, gebaseerd op de wetswijziging van 14 oktober 2022. Hiervoor dient u een volledig dossier in bij uw verzoekschrift en geeft u toestemming om de zaak van start tot stop schriftelijk af te handelen, zonder hoorzitting. In dit geval neemt de voorzitter van de Commissie zelfstandig een beslissing, zonder uitgebreid onderzoek of advies van de minister van Justitie.

Voordeel | De versnelde procedure biedt een beslissing binnen enkele maanden in plaats van de gebruikelijke een tot twee jaar, en zorgt daarnaast voor een snellere uitbetaling.

 

Let op | Een versnelde procedure bespaart u tijd, maar houdt ook in dat u geen verdere opmerkingen kunt maken. Noch schriftelijk als repliek op het advies van de minister van Justitie, noch mondeling tijdens de hoorzitting.


Stap 4 | De beslissing en uitbetaling door het Slachtofferfonds

Tijdens de procedure beoordeelt de Commissie uw aanvraag op basis van billijkheid. Dit kan leiden tot een financiële tegemoetkoming, hoewel deze doorgaans geen volledige schadevergoeding dekt. Essentieel hierbij is dat de Commissie vrij kan oordelen en niet gebonden is aan de beslissing van de strafrechtbank. Hierdoor kan het toegekende bedrag zowel hoger, als lager uitvallen dan de uitspraak van de rechter. Wordt er financiële hulp toegekend? Dan treedt de staat in uw rechten en probeert ze het verschuldigde bedrag te verhalen op de dader.

Slachtoffer van opzettelijk geweld: veelgestelde vragen

De dader betaalt, maar niet voldoende. Kan ik nog steeds een verzoek indienen?

Ja, dit is mogelijk. De Commissie houdt bij de beoordeling van uw aanvraag rekening met bedragen die u reeds ontvangen heeft.

Waar komen de middelen van het Slachtofferfonds vandaan?

Iedereen die veroordeeld wordt tot een correctionele straf betaalt een bijdrage aan dit fonds.

Is de financiële hulp onbeperkt?

Nee, de financiële tegemoetkoming varieert tussen € 500 en € 125.000, afhankelijk van de ernst van de situatie en de geleden schade.

Wat als het parket de zaak seponeert?

Ook dan biedt het Slachtofferfonds soelaas en kan u een verzoek indienen. De Commissie beoordeelt vervolgens zelf of er sprake is van een opzettelijke gewelddaad.

Bent u het slachtoffer van opzettelijk geweld en heeft u nood aan een ervaren advocaat? TRUST Advocaten benadert uw dossier met veel empathie en staat u betrokken bij tijdens het verkrijgen van een gepaste compensatie, ook bij financiële onmacht van de dader. Neem contact op via 051 23 13 53 of mail naar info@trustadvocaten.be

Would you like more information?

Contact us