Nieuwsflash | 01/03/2022 | Faye Wyckhuys

💡Newsflash! Het gebruik van een scherm achter het stuur wordt extra duur! 📵

Vanaf donderdag 3 maart 2022 wordt het gebruik van een mobiel apparaat met een scherm in een voertuig niet langer bestraft als een tweedegraadsinbreuk; dan wel als derdegraadsinbreuk.

Volgens artikel 8.4 van de Wegcode mag de bestuurder van een voertuig een elektronisch apparaat met een beeldscherm niet gebruiken, vasthouden of manipuleren, tenzij het apparaat in een daartoe bestemde houder in het voertuig is bevestigd en/of wanneer het voertuig stilstaat of geparkeerd is. Let wel; voor een rood licht staan, valt echter niet onder de definitie van stilstaan!

Ook indien het toestel op de schoot, de passagierszetel, het dashboard of de middenconsole ligt, is de bestuurder in overtreding. 

Naast de smartphone vallen ook de tablet, de draagbare GPS en de e-reader onder de noemer “mobiel apparaat met een scherm” en dienen ook andere bestuurders, zoals fietsers en bromfietsers, zich aan de nieuwe regelgeving te houden.

Wie zich niet aan de nieuwe regel houdt, riskeert een onmiddellijke inning van 174 EUR plus administratiekosten. 

Wanneer het Openbaar Ministerie echter beslist om over te gaan tot dagvaarding kan de politierechter, naast een facultatief rijverbod, zelfs boetes opleggen van 240 tot 4.000 EUR.

Heeft u nog verdere vragen of heeft u nood aan juridische bijstand? U kan ons kantoor contacteren via info@vdvadvocaten.be of 051/23 13 53.


Faye Wyckhuys Faye Wyckhuys

Wenst u meer informatie?

Contacteer ons